1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Historia mojego taty, podpowiedzcie co robic |
Ola Olka
Odpowiedzi: 65
Wyświetleń: 29506
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-05-30, 17:34 Temat: Historia mojego taty, podpowiedzcie co robic |
Balbi bardzo mi przykro. Przyjmij wyrazy współczucia |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-05-22, 10:46 Temat: Historia mojego taty, podpowiedzcie co robic |
Cytat: | Serio? trzymać kciuki tylko tyle | Wydaje mi się że jest za krótko po operacji aby można było już radykalnie działać. Trzeba dać organizmowi choć trochę szansy na regenerację. Rozumiem że tato jest w szpitalu i lekarze monitorują jego stan? Wy też zagladajcie ile możecie i każdą zmianę meldujcie lekarzom. Wydaje mi się że niewiele więcej w danym momencie da się zrobić.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-03-12, 17:04 Temat: Historia mojego taty, podpowiedzcie co robic |
Balbi napisał/a: | Pytanie do Was kochani, czy dobrze się domyślam, że kolejnym zabiegiem będzie cystektomia? | Sądze że tak może być. Jeżeli lekarzowi nie udało się usunąć wszystkich zmian nowotworowych to zapewne będzie proponował operację radykalną która wiąże się z usunięciem pęcherza ponieważ jak stwierdził Balbi napisał/a: | to był guz wielkości dużej męskiej pięści, który niestety wrósł w ścianę pęcherza. | .
Pozostawienie resztek w organiźmie spowodowałoby dalsze rozsiewanie nowotworu.
Cytat:
Chirurgiczne usunięcie pęcherza moczowego jest standardowym postępowaniem w przypadku nowotworów naciekających błonę mięśniową pęcherza moczowego pT2 lub nowotworów powierzchownych T1 o wysokim stopniu złośliwości (G3). Operacja składa się z dwóch etapów - ablacyjnego polegającego na wycięciu pęcherza i rekonstrukcyjnego, w czasie którego urolog wykonuje odprowadzenie moczu.
źródło: https://eurologia.pl/g/644,usuniecie-pecherza-moczowego
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-06-13, 09:19 Temat: Historia mojego taty, podpowiedzcie co robic |
Balbi napisał/a: | Wczoraj dowiedziałam się, że lekarz rodzinny skierował tatę do urologa ,a ten wykonał badanie wziernikowe chyba cystoskopię?, która ujawniła guz w pęcherzu. Wypisał skierowanie na operację, której tato nie chce. |
Wiesz coś więcej jaka to operacja miałaby być? Może radykalna z usunięciem pęcherza i dlatego tato nie chce? Wiesz coś więcej na temat tej zmiany na pęcherzu?
Poczytaj trochę tu na ten temat: http://www.przeglad-urolo...rtykul.php?2575
Balbi napisał/a: | i ten uważa, że taki zabieg można wykonać przy znieczuleniu miejscowym | To wszystko zależy od tego jak rozległa miałaby być ta operacja. Cystektomia radykalna jest przeprowadzana w znieczuleniu ogólnym lub w znieczuleniu ogólnym uzupełnionym znieczuleniem zewnątrzoponowym.
Pozdrawiam serdecznie |
|
|